Nak Masuk Universiti...

Sekarang nie dah nak masuk bulan 7. Cepat kan masa berlalu??? Bulan 7? Wow! Lepas cuti ada ujian..masyaAllah...Buku belum buka...terbukti sikap kemalasan aku...Jika dihitung hari..tak lama lagi SPM..Tahun depan..tapi ku rasakan yang masa berlalu dengan pantas sekali..Namun,begitu banyak masa terbuang..Aku leka..aku lalai akan matlamatku...

Kini..apabila masa yang lalu tidak dapat dikembalikan..aku sedar yang aku harus berusaha untuk maju..aku tak boleh leka lagi..Aku kena belajar bersungguh-sungguh..teringat pula pada lagu ''Andai dapat ku undurkan putaran dunia''..nyanyian kumpulan.Aduh! Lupa pulak..

Sebenarnya ..tujuan aku belajar masih kabur..Alangkah indahnya kalau niat itu kerana Allah..memang niat kerana Allah tetapi kadang kala terpesong jugak..Mak cakap'' Belajar dulu...target untuk SPM. Pasal cita-cita..nak jadi gappo..itu kemudian''.Aku akur..mungkin aku harus berusaha dahulu baru memikirkan cita-cita...tapi aku takut..andai aku gagal dalam SPM...berkecai hasratku untuk menjejak kaki ke Menara Gading...Aku nak masuk UPNM..Entah la..kabur..

Aku takut jikalau aku tak dapat masuk Universiti..Kemanakah lagi harus aku tuju? Merempit macam budak tepi jalan? Oh tidak.. Hurm..berjalan-jalan tepi jalan meminta sedekah? Jauh sekali..Aku harus berusaha!! Aku tak mahu malas lagi..

Pabila tengok orang masuk Universiti..semangatku kian membara...InsyaAllah...Dengan izin Allah dan berkat restu kedua ibu bapaku..serta usahaku..akan ku sampai ke Menara Gading..Amiin...

p/s: Tapi kan..Universiti mana aku nak pi ?? Boleh bantu Amir tak??

4 comments:

hanis aleeya berkata...

cepatnya dok fikir.. Hmm.. cuba listkan apa benda yang amir boleh buat dengan sempurna, apa yang amir minat.. nanti akan nampak ke mana arah tuju amir..

azzah zainal berkata...

spm...just skor baik2..elok2..so that peluang tu luas ckit..
tips time akak dulu,masa spm..apply mcm2 n byk2..
apply upu,pg mesir,matriks,form 6,yang swasta pun ada...kita kene sediakan back up plans...:)
alhamdulillah..diterima masuk matriks selama setahun..then sekarang tengah amik degree kat UMS,sabah dalam usia 20 tahun ni...
semoga akak bg smgt kat adik..
selamat berjaya n be postive tau!! :)

Amir Izzat berkata...

kak Hanis:...
cepat? tak lah..tak lama lagi SPM...huhu..takut gak..mun gagal..teruk laa... hurm..apa yg amir minat? banyak tp tak dapat sokongan keluarga dah dah terlambat... huhu...

@kak azzah:
wah! bestnya..insyAllah..amir akan usaha dgn lebih baik..kot..hehe.. walaubagaimanapu,terima kasih laa... kena usaha lebih-lebih nie..kasi cerah masa depan...


terima kasih! :)

azzah zainal berkata...

huhu..sama2 adik

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??