Tips|Lupakan Trafik,Blogwalking Dan Iklan Nuffnang! Cantikkan Blog Terlebih Dahulu


Assalamualaikum dan salam sejahtera wahai pembaca setia blog Amir Izzat,followers,pembaca curik-curik dan yang sedang blogwalking.. Apa kabar? Baiklah..Kali ini Amir nak berkongsi sesuatu dengan korang..Untuk blogger yang baru la.. Sesuatu nie macam tips kot. Entah! Tak tahu nak cakap apa..Tak apa kan? Yang penting isi.

Ok! Ok! Tak mahu dah buang masa.. Amir tulis ringkas je.. Macam nie..Korang nak tak blog korang ramai orang yang datang? Korang nak tak ramai orang komen?  Ha,kalau nak..pi cantikkan blog itu dulu??? Ringkas bukan? Ada lagi..

Korang lupakan trafik buat masa ini..Lupakan blogwalking..Lupakan iklan Nuffnang..Lupakan Buffered Earnings..Lupakan segala-galanya..Yang perlu korang ambil perhatian adalah “rumah” korang. Rumah? Blog lah..Ye! Korang bagi kasih sayang kat blog korang sikit sebanyak.

Buat blog jadi cantik dan tidak berserabut.. Kenapa nak cantik? Ye la kan..Kalau orang bertandang ke blog kita..Mesti lah dia nak tengok pemandangan yang cantik. Kalau blog tue buruk dan kurang cantik..susah orang nak datang..Menyakitkan… Ok? Dah tahu apa nak buat kan?



Tak tahu kat mana nak cari blog yang menyediakan tutorial? Ok..Amir ada blog diorang yang selalu Amir pergi. Rumahku syurgaku..


Blog Cik Ika Honey Bunney nie ada buat tutorial cara membuat header online. Bagi sesiapa yang tak ada photoshop. Boleh la ikut tutorial tue.. Amir pun buat header ikut cara Cik Ika tue..Usha la cik Ika..


Kalau korang nak ubah size blog..Buat kasi cantik cam blog dia. Cik Amar Amirah ada buat tutorial.. Memang gempak lah..Cara nak edit blog besar ke kecik ke..Semua ada... hehe


Ha,korang ada lihat border kat blog Amir? Ada lihat melengkung? Blog Hazzy mampu menjawapnya.. Tak rugi lah...Hazzy pun baik hati..kih3


Blog nie lah yang paling best..Banyak Amir belajar dari blog nie..Sejak mula berjinak dalam dunia blogging..Blog inilah yang menjadi panduan Amir...Bagus untuk newbie..


Blog nie jelah yang membantu Amir selama ini.. Last-last terikut sama Hazzy Superb. Jadi warna pink..Haha…Orang akan tengok blog kita dulu..Baru tengok entri..kalau blog dah berserabut. Entri macam mana pula? Walaupun menarik...kan???? Untuk newbie je nie..kih3..



18 comments:

Fay Nana (Cik Fana) berkata...

hehe thx for the info. penat nak godek2 code. tapi hasilnya puas. :DD

kaizen shinobih berkata...

gambar 1st adalah halaman depan sebelah kanan dojo klasik...

wakakkakakkaa...

AnWaRnAiM berkata...

hu3...ya2

ladymiaka86 berkata...

tips yg menarik.. errr.. kalu bkn newbie camne ye..?? (sambil mengaru-garu kepala yg x gatal..haha)

Tupai Karan berkata...

betui2.. blog kena la sedap mata memandang barulah org sudi nak datang lagi dan lagi..

tmukmkd berkata...

emm aku terfikir mana yang melengkungnya? hurmm~

owh aku dah nampak kenapa aku tak nampak (macam pelik ayat)

aku cadangkan ko tambah;

-o-border-radius:15px 15px;
-webkit-border-radius:15px 15px;

dan tukar yang sedia ada tu kepada
-moz-border-radius:15px 15px;

tu just cadangan sebab -moz- hanya membenarkan mozilla sahaja nampak.
o - opera
webkit - safari/chrome

so pengguna browser lain dapat tengok juga :D
dan aku ringkaskan daripada yang ada
top,left,right dan bottom tu sebab bazirkan line of code :D
cukup sekadar satu line tu :D

jz my 2 cent

En iLham berkata...

wah
tips yang bagus
akan ku singgah semua blog yang kamu suggest tu wahai amir
hehe

tmukmkd berkata...

haik aku rasa aku dah tulis rep tadi panjang gila T_T

ke ada approval.

bARdbOO berkata...

meh tgok blog sy cukup cantik ke x..huhu.


jum baca entry terbaru bARdbOO:

Persiapan Perkahwinan A-Z (Part 1)

lAl berkata...

Betul! Kena kasi cantik!!! yeah

Kniedaz berkata...

bagus ni..akak suka

ardinihumaira berkata...

dni pun ngah designkan layout baru untuk blog. guna blogger in draft je. hehe

mffzone berkata...

lawa lah bro nak ikut gak la pink colour

Tn.Punya berkata...

bunyi lain macam je...hehehe

dtg sini blog paling buruk

http://myvitrd.blogspot.com/

mujahidah muslehah berkata...

cool..trimas

efa nur berkata...

hye...efa datang follow..
datang nak belajar buat header dan cantik kan umah :)

tQ ya... ;)

jom singgah....

http://efagurlz.blogspot.com

Mum,Baby & Dad berkata...

Follow erk..ble bg tips tok wat "Read More" link?da buat banyak kali tapi x jadi la.maklumla baru berjinak2 b'bloging ;P

Acik berkata...

salam. alaaa .. bersemangat nak belajar ngan blog maribinablog tu. terus jemari ku klik klik! tp alamak, blog not found ler ... frust!

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??