Ada Kawan Cadang Negeri Dia Keluar Dari Malaysia | Apa Pendapat Anda?


Assalamualaikum.... Tadi,masa duk dalam kelas. Kami orang berborak laa sekejap. Entah mengapa kami tiba-tiba berborak pasal negeri masing-masing...Ada yang tak suka negeri tue..Ada yang tak suka negeri nie..Erti kata lain...Benci.

Amir tak tahu la kenapa kawan Amir nie nak suruh negeri dia keluar Malaysia..Isu serius nie... Jangan pandang remeh.. Musnah negara kita kelak....

Baiklah...Dia cakap.. Baik negeri dia keluar dari Malaysia sebab..
  • Kerajaan pusat ambil minyak negeri dia..
  • Pembangunan tidak pesat....
  • Dia benci "kita"..
  • Semua khazanah negeri dia kerajaan pusat ambil...
Itu kata dia.. banyak lagi dia cakap...Patut ke Amir sertakan disini? Takut pulak jadi isu perkauman.. Hurm.. Hairan! Dia tak bersyukur ke negeri dia masuk Malaysia nie... Aku cakap laa..Kalau keluar Malaysia. Susah korang nanti..Perlukan masa untuk stabilkan pentadbiran.....

''Amir..kau tengok Singapura tue....boleh pun..'' jawap dia..''Aduh... Singapura tue dah lama keluar..Kau baru nak keluar nie..Susah ...Orang-orang dari ''sini'' kena hantar balik ke ''sana''. Haa..Kau fikir laaah....'' Balas ku balik...

Tak kuasa aku nak layan diorang sebab diorang benci ''kita''..Memang panjang la bahas aku... Nak bela beb...Yang pelik..dia bagi sebab tak munasabah..

Amir: Apa pendapat korang?? Isu serius nie..ramai dah orang negeri dia cakap..Amir bukan nak bersikap perkauman ke apa ke..tapi isu ini perlu dipandang serius demi kepentingan sejagat atas dasar 1Malaysia!!!
 

9 comments:

aNiss berkata...

bhahhaha.,.....
jawapan pendek n ringkas:

PILIH PARTI yang anda suka....
PANGKAH...
ahahha....

aniss xbrape pandai nk bebel2...
saje nk komen..lallalala....~~

AbgFeroZ berkata...

hahahaha.. lawak2.. mcam bdak2 pnye pandngan..
kau ingat kalu ada 1 ngeri ja kau bley slamat ?
tuhh malaysia yg besar p0wn dah ramai tgu nak jajah.. inikan negeri ciput ja..
sile2.. tp aku tkot kau yg kna buang ngeri nnti :) kah kah kah lawak petang santai beb :)

Amir Izzat berkata...

@aNiss..hhaa..memang ringkas.... jom pangkah....hahah... pangkah tiang api...kih3...

sila la komen...hihi

Amir Izzat berkata...

@AbgFeroZ..der.mmg budak2 pun... hahah...betul2...dia kot yg kena buang negeri nie..haha....malas ar nak cakap banyak..tak kuasa nak berdebat ngan dia....huhu...

lawak ek??? haha..sila ketawa bro..kah3

AbgFeroZ berkata...

Apakah maknanya simpati dan kesedihan kita, jika nikmat yang dirasai di negara sendiri tidak kita hargai”.(Tun Dr. Mahathir Mohamad)

[[iidyLL_iceneSS]] berkata...

Dulu n ketika dia berkata2 sebegitu:
Kenapa tak tanya dia sekolah dimana??
Ekonomi keluarga dia dijana dari ekonomi negara mana?
Dia dilahirkan dengan status berwarganegara mana??
Kesenangan yang dia dapat dia cedok dari mana??
Baru sekolah.. Belum dewasa.

Akan datang???
Kita tak nampak future tu dik oi....
Kata... Siapa pun boleh berkata2..
Siapa pun boleh berangan2..
Jangan kerana mulut badan binasa.
Jangan bermain dengan api.
Isu perkauman isu sensitif negara.
ISA beb..
<--Hanya beri pendapat..

Sir Marcello berkata...

budak-budak tak fikir panjang
dipertikainya tentang keadilan
kalo negeri dia keluar
adakah dia salah seorang yang akan membina negari dia nanti?
entah-entah lari pi sini nak study kerja etc...

come on lah
baik dia fikir tentang apa yanng mampu dia berikan untuk negara dan negeri dia dalam 10 tahun lagi

IKRAM KECIK berkata...

beb . susahnya . kalau hp ni ada untuk find page senang sikit . hehe . tolong buatkan boleh? hehehe :D

IKRAM KECIK berkata...

hehe . kau tolong la buatkan beb :D lau aQ Pakai komputer senang sikit nak edit template :D

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??