Siaran Cerita Tv1,Tv2,Tv3 Tak Best!!! Bahasa Malaysia Terhakis..

Salam!! Huhuhu..Kenapa ek pagi-pagi nie cerita kat semua tv tak best? Hish! Nak komplen!! Bosan weyh.. Pagi tadi pun tengok MHI je.... Bosan! Bosan!! Nak duk depan blog tapi idea tarak..Apa yang rakyat Malaysia suka nak baca pagi-pagi ek? Hurm....


Aku benci dah tengok siaran kat tv sekarang. Asyik-asyik iklan..Dulu suka tengok tv2 sebab tak banyak iklan..Sekarang nie..sama je... Tak syok ar..Ape kejadahnya letak iklan banyak-banyak..dah la iklan sama je sejak aku lahir.. tak de yang baru... betul aku cakap...Muak aku nengoknyer..

Kamu semua tak meluat ka?? Tak rasa nak hempas tv tue kat tanah?? Aku..nak hempas gak tv tue..tapi kesian..Beli mahal-mahal wat pe nak hancurkan..,kan? Nasib baek de tv..kalau tak..tengok dinding je kan.. Yang penting..aku dah tak layan...hanya berita je aku nengok...


Tengok cerita kat tv cam tak sesuai pulak.. Sebab drama Melayu cam drama Barat... Korang tau la kan.... Bagus aku tengok cerita Barat dari drama Melayu yang entah pape..Dosa tetap sama bila tengok aurat..Hish! Kena elakkan nie....

Kebanyakan siaran kat tv sekarang hanya menyanyi..cerita sal dendam. Siang malam sama je. Aku..sebagai pelajar nak gak tengok cerita yang berilmiah.. Ada..tapi jarang..Banyakkan laa.. Cerita Indonesia pulak berlambak.. Aku bukannya tak suka tengok Drama Indonesia nie cuma...cuma malas nak tengok!!  Drama Melayu dah abis ka? Dah tak laku ka?

Dulu..masa aku kecik-kecik..Banyak drama best dan menarik yang aku terlepas..Kalaulah ditayangkan semula kan bagus.. Orang atasan kat syarikat televisyen tak pikir ka? Awaq duk promote drama seberang? Deme tue tak de pulak promote drama kita..Kita pulak yang terhegeh-hegeh..

Sepupu aku..dah fasih cakap bahasa Indonesia tau..[tipu nie]Memang hebat ar penangan cerita diorang. Bahasa Malaysia pulak terpingir..Macam mana Bahasa Malaysia tidak terpinggir kalau drama Melayu tue asyik guna bahasa rojak.. I..U..I U.. 'U nak pergi mana??'' ''I nak pergi mampus''. hehe... 

Tengok..Kan bagus guna ''saya'',''awak''. Ini tidak..rojak.. Lagi satu...guna ''Gua''...''Lu''.. Ada satu dialog... ''Haa...Dah jumpa...Gua Babi..'' Yang sorang tue tanya..''Lu babi?''Haha..'' Adoi...terhakis la bahasa Malaysia macam nie..Rakyat Malaysia tak pandai cakap Bahasa Malaysia a.k.a Melayu. Akibat media,pengarah dan penerbit filem/drama jugak nie..betul tak? Tak betul..sila marah! ..

Tak tahu dah nak cakap apa..Siapa yang harus dipersalahkan??? Semuanya mengarut!! Kalau ada fakta yang salah..Sila perbetulkan sebab ini entri geram..ok? Hanya luahankan apa yang terbuku...Aku guna bahasa baku ..hehe..Sebenarnya..bahasa Malaysia aku lemah..tapi aku pandai bercakap loghat Kelantan...Melayu.. Bahasa Malaysia kini rumit..susah nak faham...kan? Sekian...

Mungkin Pendapat Saya Berbeza Dengan Pendapat Awak..
Apa pula pendapat awak? 
[kenapa takut untuk luahkan pendapat,sedangkan ia membantu?]

12 comments:

HEMY berkata...

nak wat camne...drama nak buat sama ngan dunia luar..masalahnya dunia luar pakai saya awak ke??citer mat rempit pakai saya awak??huhu

sI tEDI berkata...

tajuk kamu sahaja sudah guna bahasa rojak dan singkatan.

isinya juga.

:)

pengaruh televisyen?

Amir Izzat berkata...

itulah masalahnya sekarang..entah dari mana mat rempit dapat ''wa'' 'lu''. yg pengarah nie duk ikut dunia luar..sampai kiamat pun kan jadi gitu..kalau yg buat drama nie ubah..mesti akan berubah jugak..ingat..media memainkan peranan yg penting tau..huhu..heran2..

Amir Izzat berkata...

si Tedi:
ye..amir akui..tajuk ..bahasa rojak... dulu..amir selalu guna bahasa Malaysia sepenuhnya..tapi macam tak ada orang nak faham apa yang hendak amir sampaikan...

ini pengaruh hidup..pengaruh dari sekeliling..kalau anda membaca entri amir yang lepas..mungkin anda ketahui..cara penulisan amir berubah keran nak bagi korang paham...<-sedar kesilapan diri ini..maaf.

Gee berkata...

hmmm...soal bhsa ne susah cket nak cakap..kalau d sabah siap campur bahasa2 etnik ngan bm ngan english lagi...tapi itula uniknya malaysia..1Msia kan..but kalau bab peksa nti, haru juga kalau x betul nahu kan..adeiii penin2.. ^ - ^

MISH LOLIPOP berkata...

tak suka tengok tv sebab iklan setengah jam tapi drama 5 minit ja. lagi satu drama melayu pon dah tiru drama indon. pakai tudung dalam drama diluar seksi. huh tak taw la nak kata

Ena berkata...

teringat pulak, n3 akak yg selalu berbahas rojak.. huhuhu

Amri Bahruji matPuisi berkata...

sape y harus dipersalahkan?.. hmm... soalan bahaye.. kite juge harus dpersalahkan gak kadang2..

cube kite tgk cara percakapan kite.. rase nye, ade gak x terlepas i u tu.. x pun, ade gak x kite gune bahase pasar?.. hmm.. aku jawab ye.. ;)

Eciz berkata...

sume sama je. tade beza. bek yang mengutuk atau dikutuk

n.a.n.a berkata...

rancangan tv skrang banyak iklan. =_="

maCy berkata...

tv pun dah guna bahasa sms dah.. tp yg bhse kasa tu la ta suke.. pastu ank sdare maCy y kecik2 tu duk ngikut..

n ha.. ta suke iklan~

Amir Izzat berkata...

erm..nak kata apa lagi ek?? terkena batang hidung sendirik..malu weyh..tp amir benci iklan gak..hehe

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??