Macam Mana Nak Buat Blog?





Sejak kawan-kawan aku mula mengetahui yang aku ada blog. Ada dua tiga orang yang berminat untuk ada blog sendiri..


'Amir,camney nak buat blog? Ajar lok..'

 

Jadi,aku nak tunjukkan kepada mereka lah macam mana nak buat. Kesian pulak kat kawan aku tuh. Mereka amat teringin ada blog sendiri. Sebab...berblogging nie BEST! Betul tak? Tujuan aku tunjukkan nie hanya untuk orang yang nak berjina-jinak dengan blog. Ok! Tak nak hurai banyak-banyak..Mari kita lihat.. Baca betul-betul tauu...

Daftar di Blogspot

Untuk menggunakan Blogspot, anda haruslah mempunyai satu akaun Google terlebih dahulu (contohnya Gmail atau Orkut). Jika anda mempunyai akaun Google, anda boleh terus sign in pada laman web Blogspot.
Jika tidak, anda perlu terlebih dahulu, mendaftar di Blogspot. Pergi ke laman web Blogspot dan klik pada butang “Create Your Blog Now“. Kemudian, ikuti 3 langkah mudah berikut:




  1. Buat satu akaun Google. Isikan borang yang diberi dengan maklumat-maklumat yang berkenaan. Setelah siap, tekan butang “Continue”.
    Pendaftaran Blogger




    (klik imej untuk besarkan)




  2. Namakan blog anda. Berikan nama bagi blog anda. Jangan risau kerana nama ini boleh diubah di kemudian hari jika anda mahu. Apa yang penting adalah tentukan alamat URL bagi blog tersebut. Alamat inilah yang akan ditaip pada Internet Explorer untuk pergi ke blog anda. AlamatURL ini akan kekal, dan tak boleh diubah lagi selepas ini.
    Pendaftaran Blogger




    (klik imej untuk besarkan)




  3. Pilih template. Pilih mana-mana template, iaitu rupa bagi blog anda. Template ini juga boleh diubah pada bila-bila masa.
    Pendaftaran Blogger




    (klik imej untuk besarkan)
Setelah ketiga-tiga langkah tersebut berjaya, mesej seperti di bawah ini akan dipaparkan, menandakan blog anda telah berjaya dibina:
Pendaftaran Blogger

Mulakan Menulis!

Kini blog anda telah sedia dibina. Anda boleh mula menulis entri baru di bahagian “Posting > Create”.
Blogger
Sekarang, tulislah apa sahaja yang anda mahu. Setelah selesai, klik pada “Publish post” dan entri tersebut akan dipaparkan pada blog anda.
Blogger
Berikut adalah contoh blog yang dihasilkan. Mudahkan?
Blogger





(klik imej untuk besarkan)

Ubahsuai Rupa Blog Anda

Dalam Blogspot, bahagian sidebar biasanya digunakan untuk meletakkan profil anda, arkib, link ke blog atau laman web lain, dan sebagainya. Untuk mengubahsuai bahagian sidebar ini, pergi kepada “Layout > Page Elements”
Blogger
Klik pada “Add a Page Element” untuk menambahkan elemen baru pada sidebar anda. Klik “Edit” pada mana-mana elemen untuk mengubahsuai bahagian tersebut. Setelah siap, klik pada butang “Save” dan ia akan dipaparkan pada blog anda.
Blogger
Contoh sidebar yang dihasilkan:
bloggero-06

Nota kaki : Ha! Hey kawan! Dah siap aku buat tutorial nie.. Nanti buat lah..ok?? 
 Tutorial cara membuat blog,kredit to SembangKomputer.com. SembangKomputer adalah blog yang mempunyai banyak info tentang komputer dan software. Jadi, kalau anda ingin tips berkenaan komputer. Boleh lah berkunjung ke Sembang Komputer.

50 comments:

ika honey bunny berkata...

terima kasih amir izzat. saya baru nak buat belog haha (tipu je)

http://cutsiewootsiehoneybunny.blogspot.com/2010/05/5-dos-and-5-donts-kepada-blogger.html

Alynn Notnot berkata...

wahahaha. good2. harap2 they will find it useful. dulu aku masa baru buat blog, rasa cam loser sbb tak tau ape2 pun. =.='

Amir Izzat berkata...

Ika! haha..tak bek tipu2 nie.nanti kena penajara..ahaks.

Alynn.. harap2 ar..mereka mintak aku buat tutorial. jadi buat la.. as a friend..kena tolong gak ar sikit-sikit(walaupun malas).. kih3..

joegrimjow berkata...

wah wah
penerangan yg mantap ni
yg baru nak buat ni
konpem banyak tips berguna
!!

Amir Izzat berkata...

wah! abang Joe komen sini lah... lagi mantap! hehe...
just nak tolong2 kawan.. ramai sgt yg bertanya..tak boleh tahan... :)

Nisaeciz berkata...

wahhh. bagus ni. nak blaja la buat blog. ;p

pondokmerah berkata...

nice blog, saya baru aja belajar

http://pondokmerah.blogspot.com/

Amir Izzat berkata...

ekeleh Eciz..puta-pura konon..haha..meh Amir ajar.ahaks..

Haa..pondokmerah.. thanks.. saya pun baru belajar.. kih3

muhd muzaff berkata...

salam...tq la sbb ajer nie...tq my dear friend

HaFizRahMaN.com berkata...

something yg bagus untuk tgkatkan SEO...even benda yg org aggp remeh mcm nie..mct rmi yg akan search cara nk buat blog dalam BM....sbb bnda org anggap remeh nie slalu org xtaw...ehh2 apa aku ngarut nie..haha

Amir Izzat berkata...

sama-sama Muzaff.....

Hafiz.. yup. saya lebih mementing BM dari bahaha rojak. Bahasa Melambangkan Bangsa.. kih2... oh ya! tak apa mengarut kat sini..takda orang kesah. kih3

azliza berkata...

Background pulak cam na nak tuka..

asmarra berkata...

baru jer wat blog...ngat susah sgt...ok sgt2 tutorial ni...thumbs up!!!!yeyy~~

isabella berkata...

saya dah wat blog.. tapi tak cantik sangat.. saya nak tau macam ne nak wat header. please..

Tanpa Nama berkata...

abes , law da buadd tpy tax bley sign blek cm ner ? :(

T.T

shiro wun berkata...

macam mana nak orang follow blog kita? n macam mana nak follow blog orang lain?

shiro wun berkata...

macam mana nak orang follow blog kita. n macam mana nak follow blog orang lain?

boni0605 berkata...

Thank you so mush Amir azzat..
kalau x kerana u,xdapat saya buat blog saya sendiri...
nie baru blajar lah nie..
banyak yang kena dipelajari..
by the way,thank you so much..

mohd dania berkata...

@shiro wun


tq...dah siap blog saya
bereh2

fairladyz berkata...

thanx!
br jea wat blog
ikut ur guide nie :)

Matt Aghep berkata...

TenQ amir..
hope bleh bg tips lg ttg ilmu2 blog ni..
mklom laa br nk blaja...
i followwwwwww...haha

Panji Hitam Timur berkata...

TERIMA KASIH

eira issandra berkata...

hye!
nak tanya ckit.
kalau nak letak lagu dekat blog camner ek?
sy ni budak baru belajar
=.="

MASMAGIC berkata...

bagusss

sabrinaharis berkata...

assalammualaikum.... tq so much 4 sharing cara2 nk wt blog...

mizz_shei berkata...

hey..
law nk cantik kn blog cam ne erk??
tolong ajar kan..

KeLiPkeLiP berkata...

emm.. nak tanya... da create da blog.. tp kalo google name blog tuh.. x dapat pon... hu3

KeLiPkeLiP berkata...

emm.. nak tanya... da create da blog.. tp kalo google name blog tuh.. x dapat pon... hu3

sizura Hau-chak! berkata...

mantap.!!

arieDRifke berkata...

wah..terima kasih untuk info ini..byak ilmu sini...hehehhe...
btway, ni aried nk share cara dapatkan TOPUP FREE!!! Tapi hanya untuk hotlinks dan celcom sahaja.. digi xleh..hehehhehe

Tanpa Nama berkata...

amir mcm ner nk letak pic lak

Tanpa Nama berkata...

amir tq coz dh bg tutorial.. i dh berjaya wat blog but still kekok lg nk handle..hehe..btw this my blog..kalo de mse surf la k

http://simple4insidebeauty.blogspot.com/

dont worry blog i bkn promote brg or fesyen2 just article hehe..

Tanpa Nama berkata...

thanks awak diaatas ilmu ini..awak mmg xkdekut ilmu mcm yg lain2..sha ske kawan dgn org mcm awk..
thanks erk..

::..With Love..:: berkata...

Terima kasih kerana berkongsi ilmu,
saya baru sahaja membuat blog.
Senyum selalu ('',)

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum....
thanx ye 4 info 2....bnyk membantu...
nak tnye...nk letak lagu cam ner????

nur shahidah(shah) berkata...

TERIMA KASIH AMI KERANA AJAR.
THANK U SO MUCH
<3

nur shahidah(shah) berkata...

x leh lah..................

Aema Akma berkata...

i'm a new blogger..thankz 4 ur tutorial..

@DiK mAnJa berkata...

thanks

Tanpa Nama berkata...

hem..blog cam ner nak advertise?ke auto advertise?creat2 je tros kua ker?

Tanpa Nama berkata...

tq amir

Tanpa Nama berkata...

tima kasih..

niechan berkata...

thank 4 ur tutorial..dh lma nk wt blog tp asyk xjd ja..huu

masuria senafi berkata...

blog leh letak muzik x ???kalu leh mcam mana ek ??

Tanpa Nama berkata...

nape die ckap account cannot create.pastu kat password merah2 jek,pdahal dh letak password yang btul..tulun....nak gak ade blog

norshindy angie berkata...

yeeeeee.....dh ade blog sukenyee

Nurul oktavia berkata...

thank u amirizzat

addiey berkata...

hmmm..bunyik mcm senag jerr..nak cube lahh..anyway..thankzz..

april anis elf berkata...

kamsaihaminda amirizzat

Azieyzzah Adieb berkata...

Amir...mcm mana nak bagi blog ni nampak cantek ar? cam boring je....

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??