Video Peringatan Untuk Pengguna Facebook (Khususnya Kaum Hawa)

Assalamualaikum,


Sempena Bulan Ramadhan yang mulia ini. Amat eloklah kita bermuhasabah diri dan saling tegur menegur. Baiklah. Semasa saya melawat blog Kakchik. Saya tertarik dengan satu entri yang bertajuk "Satu Peringatan Untuk Kaki Facebook". Memandangkan video ini amat bagus untuk kita. Jadi,saya kongsikan disini. Mungkin ada yang pernah melihat video ini tapi..Bukankah kita sering terlupa? Jadi,..dengan menonton video ini..Harap-harap kita sedar akan kesilapan kita dan kita akan cuba untuk berubah sebaik mungkin... Renung-renungkan...




Bagaimana perasaan anda selepas menonton video ini? Ada tak rasa terdetik di hati nak delete semua gambar yang mungkin menampakkan aurat anda? Mungkin..Jadi,jom cepat-cepat delete gambar yang tidak sepatutnya.. Ok?

Sebenarnya kan..Walaupun saya lelaki.. Saya sendiri tidak meletak gambar wajah saya di facebook. Sebab apa? Sebab saya terfikir..kemanakah gambar saya itu akan pergi? Adakah ia akan menjadi simpanna pemilik facebook? Dan..kalau ada orang yang dengki dengan saya..disihirnya..Ish..naya saya. Hehe. Walaubagaimanapun,dalam setiap tindakan kita..mestilah mengikut hukum syarak..

Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan video ini.. Baiklah..Saya nak tanya satu soalan je.. " Kita nak ikut hukum Allah ke hukum manusia?" Ha..selamat beramal..sekian..w'salam..

7 comments:

nabilah abd rahman berkata...

dulu memang selalu letak gambar kat fb..tapi lepas banyak blogger post entry ttg keburukan letak gambar kat fb,terus tak post dah...cuma tu la..bila gambar di tag oleh kawan2 pun problem jugak...

Nur Areefah berkata...

thanks for the reminder.apa pun, harap semua pk mana yang terbaek.dan jika jadi apa2 kat atas semua tu, jgn disalahkan mana-mana pihak..terang-terang tu mmg salah kita sendiri.
moga yang masih meletak tu dijauhkan dari perkara-perkara tidak elok..

Amir Izzat berkata...

@nabilah abd rahmanalhamdulillah..bagus ar tue.. amir lak..sejak buat fb..nak kata letak gambar sendiri..tak dalah sangat..yg dalam album..semua delete....hehe..takut woo... n..hati-hati

Amir Izzat berkata...

@Nur Areefahsama-sama...yup..fikir mana yg terbaik..

haa..tang bab salah guna tue la..manalah tau ada org curi gambar kita pastu buat benda yg bukan-bukan..naya kita..kan?

moga2..tak terjadi lah ye.. :)

Anip™ berkata...

hmm..btol gak kan...

diraja22 berkata...

sama2 lah ingat mengingatkan..
islam mudah lupa..

Dark Half berkata...

cara persembahan video ni kelihatan agak menyeramkan..huhu

bagi yg suka letak gamba byk2 tu better jgn confirm org x dikenali sesuka hati.lebih baik, x payah letak langsung,muka je dah kot. fb adalah cara yahudi mengumpulkan data manusia di seluruh dunia. mungkin ada agenda yg kita sendiri x terfikir

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??