Kamera DSLR Punya Pasal..Aku Sanggup Kerja





Hurm... Otak aku sedang berfikir. Patut ke aku pergi minta kerja esok hari? Kerja di Kedai Nasi Kerabu. Gaji? RM15. Boleh tahan.. RM15 x 30 = RM450. Dalam masa sebulan sahaja aku dapat RM450. Boleh la tue.. Tambah sedikit dengan duit yang ada di dalam bank dan simpanan.. Hampir seribu ringgit. Ok la tue..

Tapi kan..berbaloi ke aku kerja? Aku kerja sebab nak beli kamera DSLR nie ar.. Aku nak kumpul RM3 ribu dahulu. Aku beli DSLR yang basic punya. Tak pun aku sambar D7000 atau D90.  Kalau gitu, aku kira dalam masa tiga tahun aku dapat la kumpul RM3 ribu.. Ok la tue. Tahun depan SPM. Mana boleh kerja tahun depan..Perlu fokus pada pelajaran. Kalau tak, gagal SPM aku.. Sekarang nie pun sudah goyah..Aduhai..

Aku nak DSLR bukan apa..Aku orang susah..aku sedar..Jadi,kalau aku kerja aku boleh la beli DSLR nie dan apabila dah dapat keputusan SPM aku boleh sambung dekat U ambil kurus pasal Photograpy. Ada kan? Tak pun..Aku ambil kursus grafik. Antara dua itu lah.

Kerja jadi pelayan nanti..Aku rasa tidak lah memenatkan. Dari pukul 3 petang hingga 11 malam. InsyaAllah, kalau tiada aral melintang, esok aku pergi jumpa Pak Cik Hanapi tuan empunya kedai tu mintak kerja. Jadi, tak perlu lah aku bergantung pada mak bapak aku nanti..Duit itu aku simpan khas untuk DSLR. Belajar perlahan-lahan. Hurm..Kalau anak orang kaya, terus mintak apa sahaja..Semua dapat..kan?

Tapi aku? Argh..aku masih berpijak di bumi yang nyata..Bersyukurlah Amirul..Tapi usaha tangga kejayaan. Kalau aku kumpul sikit-sikit lama lama nanti aku boleh beli... Yeah! Aku yakin! Esok aku mintak kerja....Doakan aku..semoga dipermudahkan lagi urusan... :)

18 comments:

cikgu isza berkata...

berusaha dik,
adik akak sanggup ikat perut nak beli kamera ni..

Fakhrur Razi berkata berkata...

hohoho
besar impian ;D
bole je kalau nk kerja
pndai2 manage kan masa la kan? =D

Syazwana berkata...

nak beli dslr gak
tapi tunggu dulu
jeles sebab ramai pegi jalan2 bawak dslr
hhuhu

p/s: keje kedai makan penat woo xD

belalang hijau berkata...

bagus bro...
smgt mcm ni la yg patut ada berusaha sendiri utk mendapatkan sesuatu...
insyaallah moga2 rezeki yg d cari d berkati dan apa yg d hajati bakal d miliki...

eiela berkata...

kerja lah selagi tak menjejaskan pelajaran. pandai imbang masa. kumpul duit ape salahnya, dah nampak kan hala tuju kamu.

Sky8Men berkata...

ohoho...bli dslr yg murah2 je dlu..yg 2nd hand ke...klu da reti or da tau gnaa...ok la bli yg baru n mantap2 cm d3000..huhu

Anwar Naim berkata...

huhu..bt kputusan yg trbaik ye :)

hans berkata...

aku pun nak beli weih
duit jer tak ada
haih

P/S : Video Dr. Rozmey Hampa Dengan Kutipan Filem 2 Alam Sangat Lucu Dan Kreatif

hans berkata...

aku pun berhajat nak beli
duit jer tak ada nih

P/S : Video Dr. Rozmey Hampa Dengan Kutipan Filem 2 Alam Sangat Lucu Dan Kreatif

a n a s t a s y e a berkata...

kalau berusaha .. insyaallah semua perkara akan menjadi mudah! akak doakan semoga berjaya. =)

En iLham berkata...

bagus2
cuti2 mcm ni daripada tak buat pape baik keje kan
yang penting tahun depan fokus pada spm jer

kukin berkata...

weh weh ! actually kan, better kau kerja dekat KFC or pizzahut. 1 jam rm4. 1 hari 8 jam = rm32. kalau kau rajin kerja maybe banyak la gaji kau.

Mr. J berkata...

wah.. besar betul penangan kamera nih..

::wan fadhilah:: berkata...

waaahhh.. DSLR yang jadi idaman ramai.. huhu... xpe2, plan2.. kumpul sikit2 lama2 jadi bukit.. klu guna duit yg kita cari sendiri lagi la kita sayang kat benda yg kita beli tu.. semoga berjaya dapt kerja ek! =)

http://whateverwan.blogspot.com/

Sufian Hakim berkata...

Nak jugak :D .. tapi lom dewasa ntuk bekerja :(

Atif Hafiz berkata...

menarik..jangan sampai x mkn sebab DSLR sudah la..hehehe...semoga kamu dapat D7000...aamin

mzhany berkata...

xpe la amir, smbil keje tuh, buat la design ke amik upoh kan..bleh tambah tambah...

Shah berkata...

Hehehe... Sonok tgk semangat anak muda sekarang... Sekarang nih kamera entry-level macam 60D, 550D, D90, D3000 dah murah. Dalam RM2k lebih jer... Tapi kalau nak yang agak hi-end, kena kumpul duit yang banyak untuk dapatkan...

Kalau nak study photography, rasanya kat LIM KOK WING ada, UiTM pun ada... Cuma perlukan semangat jer pastu...

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??