Dapat Kerja Sebagai Pelayan Kedai Nasi Kerabu.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah pada petang tadi. Aku pergi ke kedai Nasi Kerabu berdekatan dengan waterfront Kuching. Pada mulanya aku agak takut hendak ke kedai itu. Maklumlah, aku sebenarnya tidak pandai berbicara. Walaubagaimanapun, aku beranikan diri berjumpa dengan Pak Cih Hanapi. Tauke kedai Nasi Kerabu itu. Jom ikuti perbualan aku.

"Assalamualaikum pakcik.." sambil menghulurkan tangan.

" Kito sebenarnya nok cari kerjo. Pahtu dengar pokcik ada kerja. Boleh dok kito kerja sini?"

" Hurm..bereh..takdok masalah. Nak start arini pun boleh..."

"Arini? Rasonya tak leh kot ..Esok la mudoh..deh.."

Aku pun bersalaman pulang.

Syukur. Aku dapat kerja kat situ pakai aku tampung diri aku ini. Almaklumlah, aku bukannya keluarga yang senang jadi kalau hendak dapatkan sesuatu aku kena usaha sendiri. Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyung. kan? kan?

Jadi, doakan aku kerja dengan baik lah esok hari . Memandangkan esok adalah hari pertama aku bekerja sebagai pelayan. Harap-harap boleh la ikut. Tetapi tidak menjadi masalah bagiku kerana aku sebenarnya pelajar Katering dan sememangnya aku diajar menjadi pelayan restoren. Tapi..nie kedai makan? Argh..Lantak je labu.

Baiklah.. Tiada apa lagi yang hendak ku katakan. Jumpa lagi esok hari. Assalamualaikum.

Amirull: Syabas Dato Lee Chong Wee.. Janji dah berusaha.kan?kan?

18 comments:

Anip™ berkata...

aku pon berbangga dgn lim chong wei..dah berusaha..kire jdlah !

1)(Fakta/Auta) Anda Percaya Atau Tidak, Terpulanglah !
2)(Tutorial) Cara Mudah Print Screen Penuh Pada Web / Blog
2)5 Coklat Yang Termahal Di Dunia

Imzainieyzulkipli berkata...

xkesah lah kerja apa...janji halal!
huhuhuhuu

Syazwana berkata...

same lah kite
daripada kecik kalau nak pape tak biase mintak parents
kumpul duit sendiri
sikit2 lama2 jadi bukit
:D

Khairul berkata...

Wah! Tahniah2.. dpt jgk keje eh.

hans berkata...

wah
leh belanja aku ABC
hehehe

P/S : Contest Mudah dari SyahrillHafiz.Com

::wan fadhilah:: berkata...

alhamdulillah.. dapt jgk kojo ye! kojo elok2 yo! simpan duit byk2.. hehe

tengkorakemas berkata...

Ingat dah kat Kelantan tadi hehe hujung november ni family aku ke Kuching..bolehlah aku promo kedai Nasi Kerabu kat waterfront kat dorg hehe

then aku suruh dorg sampaikan salam aku kat ko..pergh...ko terharu tak wei?

Shahrin Oppa berkata...

Amir..keje elok2 yer..
keje atas usaha sendiri lebih bermakna daripada tanpa usaha sendiri..

All the best for u!!

mzhany berkata...

hehehe, xpe keda pun keda la kan, janji ado kijo...eh amir akak pun pernoh kijo pelayan, keda wak air jah...keda ayoh angkat...ok jer...pengalaman tuh...ngiro meme terer la maso tuh, pakai congok dale palo jah...huhuhu

Anwar Naim berkata...

waaa...bez la kerja ye...dpt duit blanja hsil ttik plohh..kerja elok2..

mier@merr berkata...

slmt keje~

MOH KEMBARA berkata...

Salam, haa selamat maju jaya Jang! Kojo baik-baik!

Mr. J berkata...

teruskan bro.. bekerja mencari pengalaman sebelum berdepan dgn kerja yg sebenar . dulu Mr j kerja partime pelayan kat Domino Pizza Serdang selangor.. hehehe..

Sharinginfoz berkata...

semoga semuanya berjalan lancar,

eiela berkata...

selamat bekerja,,kata nak beli DSLR kan, keje rajin2 tau.

Latest Entri :
Perjalanan Hidup Sebuah Blog

JOM KERJA berkata...

Anda inginkan kerjaya idaman? Masih menganggur dan perlukan pekerjaan? Kami ada jawapannya!

wan muhamad berkata...

salam amir,Selamat bekerja, jom sertai segmen ni wan dah sertai
Saya Suka Blog Awak La! btol tgok di sini http://wanlayang.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

MOH KEMBARA berkata...

Salam, tahniah dah dpt koje. Lebih baik dari tak buat apa kan?

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??