Kelemahan Sony Ericsson Xperia X8

Bismillah. Assalamualaikum. Apa khabar pembaca kalian? Agak lama juga ana menyepi dari blog ini. Antum lihat tak apa perubahan yang berlaku disini? Ha, meh nak ceghiter sikit. Ana dah ubah dah template blog ini kepada warna putih yang suci dah bersih. Barulah tenang jiwa.

Ok! Tempoh hari ana ada beli Sony Ericsson Xperia X8. Nak tahu kelebihannya? Jom terjah sini dan terjah sini untuk tahu persoalan yang ditanya dalam ruangan komen. Ana dah janji nak tulis kelemahannya. Jadi, kena buat lah.

Sumber google. Ana punya warna hitam.

Perkara pertama ana nak cakap. 

"Aku menyesal beli telefon ni awal weyh!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Sebabnya...

" Harga telefon Xperia X8 dah turun lerr.." 

Ok! Pengalaman pertama membeli telefon bimbit dengan duit sendiri memang menyeronokkan. Apatah lagi telefon bimbit Xperia X8 ini jenis "touch screen". Kalau hendak berlagak depan kawan, boleh aje . (haha) tapi itulah kalau tunjuk riak sangat, barang kita boleh hilang nanti. Iyalah, tak bersyukur.

Batu ini cantik. haha
Selepas hampir sebulan kot menggunakan Sony Ericsson Xperia X8 ( SEO nie). Ana mula rasa bosan sedikit dan rasa terkilan dan rasa nak marah je dan rasa menyesal pulak beli dan rasa...rasa..rasa sayang lah! Haha.

Macam nie....

Antara kelemahan Sony Ericsson Xperia X8 ialah:

Android tetap pilihanku.

1. Firmware yang tidak dapat diupgrade.

- Telefon ini menggunakan Android 2.1 dan ia amat membosankan kerana 2.2(Froyo) - 3.0 (Honeycomb) sudah keluar tetapi Sony tak mahu update dia punya firmware. Jadi, cepat bosan la sikit. Hajat di hati nak root telefon ni tetapi risikonya terlalu bahaya.

2. Tiada multitouch.

- Kalau antum main game perang yang perlu multitouch. Memang perit lah tapi tak kisah la sebab ana layan game racing. Best giler.

3. Tidak dapat main game 3D.

- Ini yang paling parah sekali. Dalam spesifikasi kata game 3D boleh main tetapi bila download NFS Shift, Alphat 5 dan GTA serta lain-lain games yang menarik. Tak dapat main pulak. Tak ke frust kepala hotak nie?

4. Kamera yang tak boleh "zoom".

- Selain tiada flash, kamera telefon ni memang tak dapat zoom. Kalau nak zoom boleh, antum kena berganjak. Haha.. Nak zoom muka boleh.. Bawa telefon lepas tu letak telefon betul-betul depan muka target. Haha.

5. Telan kredit macam aku ni orang kaya.

- Cuba antum bayangkan. Ana isi kredit RM5 dengan susah payahnya. Selepas lima hari, ana semak baki kredit ana dan hanya tinggal RM0.68 sen. Siapa tak geram kalau kredit yang diisi dan tidak digunakan langsung hilang begitu saja. Ana hairan, toyol zaman sekarang sudah pandai curi kredit hp pulak. Adoi! ( rasa nak call celcom centre je)
6. Bateri tidak tahan lama.
- Bateri adalah benda yang paling penting. Kalau takdak bateri, macam mana nak on hp,kan? Tapi bateri hp nie tak tahan lama.. paling lama pun sehari laa. Itu pun dengan penggunaan minima dan tak sentuh langsung. Haha. Tapi kalau guna untuk layan lagu,lepas tu layan musik, lepas tu online, lepas tu call awek, lepas tu call mak, lepas tu sakit jiwa sebab bateri sudah habis dan mampu bertahan hanya 4/5 jam sahaja. Tapi parah gak ar bab bateri ni. Huhu.

Setakat itu sahajalah ketidakpuasan hati ini yang terlalu cintakan dunia ( Ya Allah, jangan aku terlalu taksub dengan duniawi, maka engkau campak dalam hatiku agar aku lebih mencintai-Mu).


Masa mendaki Gunung Serapi , Sarawak.

Sebenarnya setiap telefon bimbit ada kelemahan cuma kita kena fikir kalau kita beli telefon itu untuk apa? Layan lagu? Tengok blue? (erk..) ataupun untuk bersosial? Haa, bagi ana. Ana beli Xperia X8 kerana X8 ada wifi yang memudahkan ana untuk berblogging serta ia mampu milik. Tapi kan , takkan la kita nak bandingkan Xperia x8 dengan x10. Jauh beza..jadi, sedarlah diri sikit fungsi hp kita. Haha. 


Nak kutuk lebih-lebih pun takleh sebab hp ni pun aku pakai. Hehe.(gelak sopan)


Kalau ikutkan jiwa ini, Xperia X10 aku sambar. PSP aku sambar. PS3 pun aku sambar tapi ikut kemampuan je la. Jangan sampai benda ni membuatkan kita lupa pada-Nya. Hehe...


( Apa yang penting, telefon nie canggih... Haha.. Bagi aku)


Kemaskini:


Aku dah tulis Kelebihan Xperia X8. Sila baca ye!

29 comments:

khairunnisa ♥ berkata...

tgh fikir nak beli fon apa.. =.=" belum pernah gik nait gunung serapi even duduk rah kuching ^_^

Amir Izzat berkata...

@Khairunnisa:

Beli je apa-apa. Asalkan bajet cukup dan kita gembira menggunakannya. Hehe.

Fuh! Penat nait gunung serapi tok. hampir duak jam juak lah jalan..haha..tp seronok. try lah. hehe

cayrol berkata...

ko salah setting sbb tue telan kredit. Cuba ko pergi kat wireless & network setting -> Mobile network -> uncheck data traffic. Aku pernah keno masa mula2 beli dulu. Lepas tue godok2 jumpa setting nie. Kalu nak selamat lagi semua email, twitter atau facebook ko log-out selepas guna sbb jika ade info baru dia akan update dan jika phone tak jumpa wifi ia akan pakai kredit ko.
Harap2 dpt membantu.
Entri terbaru : Aplikasi percuma Chrup Chrup untuk iklan di blog

Tanpa Nama berkata...

ohoh! sokong2! xperia nih mmg lawa, blh touch2, br pakai 3hari beteri cm ape jeh~ sobor je eden ni ha...

Amir Izzat berkata...

@Cayrol:

Hurm, yang itu dah adjust dah tapi terjadi jugak kehilangan kredit. Hurm, tang log out fb tue belum.. Betul ke dia makan kredit kalau tak log out? Misteri nie..

Apa-apapun, terima kasih laa..memang membantu. hehe. :)

@ Tanpa nama:

Ha! Pasal bateri nih..memang sakit jiwa jugak... aduhai, tp biasa la..dah namanya hp touch. byk sikit ler penggunaan bateri.

Budak Botak berkata...

he3, lawa anset nie...

Entry terbaru -> Lambang Salib Pada Logo Monster Energy... (",)

kaizenshinobi berkata...

Aku sekarang nih dah xdek list SE dalam pale otak aku kalau nak beli phone baru... hehe

Tension je aku ngan aku ngan SE nih (yang pakai sekarang) baru bape bulan pakai dah banyak probs... alaa... Naite jeh.. wahaha

kejap2 screen puteh.... kejap2 mati sendiri... kejap2 screen hitam jeh... tapi tak mati... wahaha

Nak belui henset baru duet lak takdek... sabo je lah... ahaks2~

Mejuez berkata...

aloo .. aku punya xperia x8 boleh main game dari Gameloft.. apasalh ko tk boleh main?? ko kena cari HVGA khas untuk xperia x8 punya.. baru leh layan main game Full HD..! ahaha

K.I.T.T berkata...

tu ok lagi pakai android.aku punya HP samsung Omnia8GB.i900..RM 1600 aku beli.tahu dalam pakai OS apa? WIndow Mobile 6.1 series.masa aku beli tu takde pun android-android.ni.

dibuatnya Android powerful enough.diorang masuk market Mainstream PC dan laptop...Ber-android-lah semua...hahaha.

♥suNa husNa♥ berkata...

lame dah x beli hp. sebab ase hp sekarang semua benda nak kena jaga.penat!kalau hp lame. anak buah buat baling dari tingkat satu pun, insyaAllah leh On lagi hp lepas tu.heee

Tanpa Nama berkata...

Ko root pastu update 2.2 sendiri..senang aje..kalu takut blh flash balik 2.1 asal..

Siti Nor 'Ain berkata...

tQ kongsi kelemahan xperia x8..saye baru je beli..mmg btl..cpt abeh kdt,bteri tk tahan lame..bengang je...

Lynn berkata...

hurm....sy br jer seminggu beli...pergh dier pny bateri....alamak ai...ari2 kena cas kt opis..huhu.. terpaksa bajet2kn penggunaan...huhu..apa leh wat..dh terbeli...oh yer..plg hampeh x8 xder 3g call ek...pergh...ptut ler kt setting call lgsung xder....menyesal tol beli.....yg g letak kemera kt dpan tue watper... hush..mrh sgguh diriku....tp redha jela...at least kecanggihan tue ader kn Amir...? heeee

Tanpa Nama berkata...

batery dy mmg x tahan, sakit atie betol la.........asyik nk kna caj jerrr..........klw fon lma dlu 3,4 ari ok jerrrrrr......grrrrrrrr

Mirlme berkata...

x jadi jak meli X8 tok

Tanpa Nama berkata...

buat telefon sendiri ler memang ler semua hp anroid kuat makan bateri. satu lg kalau nak pueh hati beli yg mahal bro. baru senang hati uhuh.

FaAz AwAnZ berkata...

root je phone nih..pastu leh je main game hd..kene tau cara install then ade satu software bagi balance grafik dia..

aku beli hp ni masa mula2 kuar agak mahal dengan harga sekarang..dekat rm200 rugi...tapi antara android yang ok..

hajat aku nak upgrade xperia play jer

WhiTe Cat berkata...

hurm.....kelemahan utama dye tu jd mslh bsr~ bru de kwn tlg belikn..dye kata ok~ bagus~ kite x survey dlu.. trus ckp on~ ni da tahu cmni.. adoi~ xde mud lak rs~ huhu

Amir Izzat berkata...

@WhiTe Cat.aalaaa..kelemahan dia sikit je..gunakan kelebihan dia sebaik mungkin...haha....memang menyesal..tp dah beli..guna sampai reput...haha.. nak beli hp kena tgk pada penggunaan kita..baru x boring.hehe. tq.

muhammad afiq berkata...

hahahaha...korg nie pn satu dah...xperia puas hati beb...dah korg bli asalnye 2.1...upgare lah 2.2...puas hati lah der...xde kelmahan pn...krdt ak still ade beb..xtolak pn..pndi sttg lah bro..btri ak xdpt nafikan r..mmg kacau cikt r..tp hp nie best maen game, mesj pn best..guna kan handcent tok msj..GPS stelit free(PAPAGO..mmg puas hati(voice in malay, thai, indon, eng)..:)

qaseh adyla berkata...

thanks cayrol, aq pun cmtu gak, bwu topup rm5, 2 3 jam pas tu tiggal rm 0.09 sen, perghh,, mmg jiwa kacau...
xpe2. aq cube setting blik cane. thnks a lot !

>Misz Farah..?< berkata...

salam ziarah..alhamdulillah buat survey dulu b4 nk beli hp ni. asalnya nk beli x10 tapi tetbe tgk dye sme je mcm x8. n lg mampu nk beli x8 kot..? huhu..

pape pn thanx a lot coz buat entry pasal ni. wassalam.

Afiq berkata...

salam..korang xrase ker memori dlam(internal storage) die terhad?msalah kowt lau dh byk application install.dh try root,tpi x bleh.

Tanpa Nama berkata...

alomak... x8 ni power ape... aku nye x8 gamelist ni ha.. PES2011,NFS Shift,GUn Bros,Assassin CreedsHD,HockeyFightProHD.. Lancar je pon..
tp korang kena la pakai custom ROm..
ni aku nye x8 pakai GingerDX(Android 2.3.7)Overclock 729MHz.. REAL DUAL TOUCH! pstu ada MODULES tuk kasi tahan bateri lagi...
Paling senang, korang p je sini survey2..
http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=849

kat situ ramai developer xperia x8...

Leena (cenccia) berkata...

stkt nie ok lg aku pakai sony x8..x de pom cpt habis kedit...aneh...kalau batery tuh mmg tak yah cakap ar..plg thn lma pom dlm dua hari je...
setiap phone tu ada baik n buruknye..*__*

Tanpa Nama berkata...

sy pun guna fon ni...ok ja cuma camera xleh zoom.bateri pn xtahan.mnyesal.pa blh buat dah tbeli.huhu.tym mula2 beli dulu kdt cpt ja hbis.tp check2...kena uncheck data traffic tu baru x "mkn" krdt fon.

iniAKU berkata...

henpon kalo dah harga below 900, nak expect ape?xleh nak samekan ngn yg harga riban tu.ak pon pkai w8.lbh kurg je ngn x8 tu.
root la wei, baru syiok.mmg ori dia xleh nak upgrade version tu, kalo dh upgrad p ginger 2.3.pewh..heavenn bebb.haha. keypad pon boleh switch dr android p HTC punye.xperlu nk beli HTC nk rase sume tu.haha

plus bateri die pon quite ok la, ak layan music 12 jam non stop, tahan la 1.5 hari gitu.
name pon touch skreen, bukan tepon keras 3310 tu nk tahan bat seminggu tak chaj.kahkah

fatin.nabihah berkata...

aku pun pakai x8 ni skrg. hhmm. pasal bateri tu, no komen la. mmg android n hp screen touch mmg cpt ckit habis bateri. tapi main2 game ok je. pndai cri application, best la. n psal data traffic tu, uncheck je.

fionalyz berkata...

Kenapa lah awal2 tak jumpa blog ni..kalau tak, tidaklah terbeli handset xperia8 ni..wifi tak leh guna...baru jew beli tak tahu lah kenapa...ada sapa2 leh tolong....hehe..tima kasih..

Catat Ulasan

Awak komen je dengan ikhlas. Tak paksa pun. Amir pun tak pasti dapat ke tidak balas komen tu. Sibuk gilak-gilak bah! Ko guano gu? Bereh??